X

Copyright

Webdesign: Simon v/d Pol

Inhoud: lustrumcommissie

© 2013

50 jaar

Door Tim van de Vendel, Praeses der A.G.S.R. Gyas

12 mei 1964. Een nieuwe vereniging ontsprong als jong, groen gras uit de Groningse klei. Een vereniging, vernoemd naar een Trojaanse slagroeier, waar voor iedere student die wilde roeien een plek was, waar iedereen lid van mocht worden en waar iedereen welkom was: De Algemene Groninger Studenten Roeivereniging Gyas.

In die tijd was Gyas groen als het Groningse gras. We moesten vanuit niks beginnen. We bouwden onze eigen boten en botenhuis, deden werkactiegelden om Gyas verder te verbeteren en richtten de Cie400 op om ooit 400 leden te halen. Maar we wonnen ook onze eerste blikken, onze eerste taarten en dronken ons eerste biertje. Daar, in dat verre verleden, is de basis gelegd voor de cultuur en de identiteit van onze vereniging. Met zijn allen voor Gyas!

Dat was 50 jaar geleden. Sinds toen is er veel veranderd. Gyas is verhuisd, Gyas heeft verbouwd, Gyas is hard gaan roeien, maar bovenal is Gyas gegroeid. Duizenden blikken zijn er behaald en duizenden feestjes zijn er geweest. Vele leden zijn gegaan en gekomen en voor heel veel mensen is Gyas het (Episch)centrum van hun studententijd geweest. Van een klein aantal leden aan het kommetje zijn we 50 jaar later met bijna 1000 leden een van de grootste verenigingen van Groningen en Nederland.

Maar binnen al deze groei is Gyas ook vooral zichzelf gebleven. Ons hart gaat nog steeds harder kloppen als we het zwart wit cognac zien. De schuine baan op ons tenue wijst nog steeds op onze tegendraadsheid en we doen nog steeds vooral waar we zelf zin in hebben. Of dat nou een zwembroek onder je bestuurspak is of lekker gek doen op de KEI-Parade. Ook is Gyas nog steeds een plek waar iedereen welkom is en waar iedereen een geweldige tijd kan hebben. Maar bovenal zijn we nog steeds Gyas met zijn allen.

Blikkenrecord na taartenrecord na fustenrecord. Gyas is goud en Gyas blijft goud.

Gyas is namelijk niet alleen wedstrijdroeien of alleen de donderdagavond. Gyas is niet alleen langskomen om te trainen of langskomen voor een pilsje. Gyas is het klaverjassen op het vlot met olympiërs en niet-roeiende leden. Gyas is twee Bh-coms die naar de finish rennen om onze internationale helden aan te moedigen. Gyas is het samen roeien, samen trots zijn, samen bier drinken en samen betrokken zijn. Het zijn deze dingen die zorgen dat Gyas een plek is voor ons allemaal. Het epicentrum van de levens van al onze leden. Het zijn deze dingen die er voor hebben gezorgd dat Gyas van groen naar goud is gegaan.

Want Gyas is nu goud. We kijken terug op 50 jaar cognackleurige glorie. Steeds meer blikken en steeds meer leden. Steeds meer taarten en steeds meer biertjes. Blikkenrecord na taartenrecord na fustenrecord. Gyas is goud en Gyas blijft goud.

Maar we moeten ook trots zijn dat we het in ons hebben om nog steeds groen te zijn. Nog steeds dingen te veranderen, dingen te vernieuwen en dingen te verbeteren. Dat is de kracht van het groen zijn en dat is de kracht van Gyas.

Nu maken we ons op voor een geweldig jaar. Het jaar waarin Gyas nog sterker op de kaart zal worden gezet en waarin we allemaal nog meer plezier gaan beleven aan Gyas. Het jaar dat ons het duizendste lid gaat opleveren en het jaar dat de geschiedenis in zal gaan als het hoogtepunt in onze rijke geschiedenis. Het jaar waarin we op de helft staan van de eeuwigheid van Gyas. Achter ons 50 succesvolle jaren, waarvan we met zijn allen het laatste hoofdstuk zullen schrijven en vóór ons een toekomst waar we dit jaar de eerste richting in zullen uitzetten en de eerste zinnen van zullen schrijven.

We zijn met Gyas goud geworden. Ik heb er zin in om met zijn allen Gyas klaar te maken voor net zo’n groei als de afgelopen 50 jaar. Dit jaar zijn we weer een beetje groen en we kunnen weer voor nieuw goud gaan. We zijn al groot, nu gaan we met zijn allen Gyas voorbereiden om groots te worden!